Judo

Sinds 1 maart 2017 zijn wij actief als judo vereniging in de Gemeente Roosendaal. De vereniging wordt geleid door twee fanatieke judo leraren. Na lang samen getraind te hebben en de nodige ervaring in de judosport opgedaan te hebben, zijn John Kok en Pascal Hack een eigen vereniging begonnen. De lessen zijn speels en zeer toegankelijk om te volgen. Wij geloven niet zozeer in de prestatie, maar om het plezier in de judo.

JV Tokio Hirano
Vereniging

 

Gezien ons korte bestaan hebben we al een leuk leden aantal. De judoka's staan elke week met plezier op de mat. Wij zijn natuurlijk altijd op zoek naar nieuwe leden die samen met ons judo willen beoefenen. 

Judo is van oorsprong een Japanse sport. Je krijgt bij ons niet alleen judo, maar ook Japans. Laat je hierdoor vooral niet afschrikken! We beginnen vanaf de start al met de Japanse benamingen van de technieken.

 

Heb je zin om eens een les mee te komen doen? 

Meld je dan snel aan > 

Jigoro Kano
Judo geschiedenis

 

Rond 1880 zocht Jigoro Kano de beste zelfverdedigingsmethode. Hij bestudeerde verschillende bestaande gevechtssporten, waaronder ook het jiu jutsu (= zelfverdediging). Kano ontdekte dat de meeste methoden te veel gericht waren op het volledig uitschakelen van de tegenstander. Uiteindelijk kwam hij tot zijn eigen systeem dat hij judo noemde, wat de zachte weg betekent.  Het hoofddoel van zijn judo was: samenwerken aan een harmonische ontwikkeling van geest en lichaam. In 1882 stichtte hij het Kodokan Judo Instituut te Tokio, wat nu nog de standaard is in Japan. Na de tweede wereldoorlog raakte de sport judo populair. Het klassieke judo – beoefend in de geschikte tempel of plaats (= de dojo) – werd aan het publiek voorgesteld met zowel technische – als ceremoniële aspecten.

Tokio Hirano
Tokio Hirano

 

Tokio Hirano komt in 1952 naar Europa. Zijn fabelachtige judo techniek en bijzonder charisma maakt ook in Nederland een onvergetelijke indruk. Zijn invloed op de ontwikkeling van de Europese judo stijl is groot.

Beroemde judoka’s (zoals de latere tweevoudig olympisch kampioen Wim Ruska) bekwamen zich bij hem. Hirano’s eigen sportieve prestaties zijn legendarisch. Hij wint vier keer de Japanse kampioenschappen. De eerste op 17 jarige leeftijd. In 1942 krijgt hij het Erezwaard uit handen van de Keizer. In Europa wint hij binnen zes jaar meer dan 4300 partijen(!). In 1966 keert hij terug naar Japan en komt dan nog incidenteel over naar Europa. Hirano overlijdt in 1993 (inmiddels 71 jaar en 8e dan).

Gezien deze man bijzonder veel voor de judo gedaan heeft, hebben wij besloten onze vereniging naar hem te vernoemen.